Helsinki Zen Center

UUTISIA

Zendo 1/2017 ilmestynyt

Uusin Zendo-lehti on saapunut Helsinki Zen Centerille. Jäsenet voivat istumisen yhteydessä hakea omansa. •  Lue lisää

Koe hiljaisuuden taidetta Taiteiden Yössä 24.8.

Taiteiden Yössä torstaina 24.8.2017 tarjoamme mahdollisuuden kokeilla zenin hiljaista taidetta Helsinki Zen Centerissä, Kalevankatu 4, 2. krs. •  Lue lisää

Lyhyt johdantokurssi 26.8.

Lauantaina 26.8.2017 klo 10:00 - 14:45.  •  Lue lisää

Kanja-roshin viikonloppuretriitti Helsingissä 1.-3.9. / Kanja Roshi in Helsinki Sep 1st-3rd

Kanja-Roshi vierailee Helsingissä 1.-3.9.2017 ja pitää Helsinki Zen Centerissä viikonloppuretriitin. •  Lue lisää

Introduction to Zen in English Sep 17th

Helsinki Zen Center will be giving an introductory workshop on traditional Zen Buddhist meditation, or zazen, on Sunday, September 17th 2017, 10:00 - 14:00. The location is Kalevankatu 4, Helsinki. •  Lue lisää

Kirjallisuutta

Zenistä on julkaistu paljon kirjoja mutta varsin vaihtelevan tasoisesti. On suosittuja ja innostaviakin kirjoittajia, jotka eivät itse ole koskaan harjoittaneet zeniä ja saattavat olla täysin asiantuntemattomia. Eri opettajat painottavat myös kirjoissaan eri asioita. Tässä muutamia kirjoja, joita voimme suositella.

Kirjallinen hetki
Philip Kapleau: The Three Pillars of Zen
Tämä klassikko kertoo avoimesti kaikesta zenin harjoittamiseen liittyvästä. Monet ovat aloittaneet itsenäisen harjoittelun tämän kirjan perusteella, kun opettajaa ei ole ollut saatavilla. Kirjassa kerrotaan esimerkkejä dokusanista, opettajan ja oppilaan välisestä yksityisestä opetuskeskustelusta. Siinä on useita kertomuksia oivalluskokemuksista (kensho). Helsinki Zen Center kuuluu Philip Kapleaun perimyslinjaan.
Flora Courtois: Valaistuminen
Flora Eko Courtois oli Zen Center of Los Angelesin perustajajäseniä. Kirja on kiehtova ja liikuttava kertomus hänen henkilökohtaisesta etsinnästään. Se on myös hieno kuvaus siitä, miten suuri kysymys johtaa oivallukseen. Kirjan on myös saatavilla ilmaisena .pdf-versiona (0.5 MB, 31 A4 sivua).
Sante Poromaa: Bortom Alla Begrepp
Bortom Alla Begrepp on tiivis ja selkeä esitys buddhalaisesta teoriasta ja filosofiasta. Suositeltava kirja niille, jotka haluavat myös käsitteellisesti ymmärtää buddhalaisuuden periaatteita. Monet asiat kirjassa tarvitsevat omakohtaista kokemusta harjoittamisesta tullakseen ymmärretyiksi. Kirjan voi ostaa Helsinki Zen Centeristä.
Zenkei Shibayama: Gateless Barrier (Zen Comments on the Mumonkan)
Kirjoittaja oli 1900-luvun arvostetuimpia zen-opettajia Japanissa. Hän toimi Nanzen-ji luostarin apottina sekä Nanzen-ji luostarijärjestön johtajana. Shibayama Roshi kuvaa kirjassaan zenin harjoittamista ja keskeisiä periaatteita zen-tradition näkökulmasta länsimaiselle yleisölle. Hän kommentoi keskeistä koan-kokoelmaa selittäen perusteellisesti koanien taustaa sekä miten ne konkreettisesti liittyvät harjoitukseen. Suomennettu ote "Koan Mu".
Shunryu Suzuki: Zen mieli, Aloittelijan mieli
Kirjoittaja on arvostettu soto-zen opettaja, joka vietti elämänsä viimeiset parikymmentä vuotta opettaen zeniä Kaliforniassa. Harvoista suomennetuista kirjoista tämä kertoo ehkä parhaiten zazenin harjoittamisesta. Kirja koostuu zazenin yhteydessä pidetyistä opetuspuheista, jotka ovat hyvin käytännöllisiä ja kannustavia.
Kai Nieminen: Portittoman portin puomi
Kai Nieminen on kääntänyt Mumonkanin suoraan alkukielestä ja monesta koanista paljastuukin uusia vivahteita.
Timo Klemola: Taidon filosofia - filosofin taito
Kirja tarkastelee olemassaolon peruskysymyksiä lähtökohtanaan liike ja liikkumisen taito. Kirjoittajan omakohtainen kokemus zenin ja itämaisten taistelulajien parissa on mielenkiintoista luettavaa ja inspiroi lukijaa omaan pohdintaan ja etsintään. Jokaiselle kehontaitojen, taiteen tai zenin harjoittajalle tuttuja kokemuksia onnistutaan käsitteellistämään raikkaasti ja selkeästi. Toisaalta filosofiseen ajatteluun keskittyneille kirja esittää haasteen filosofian todeksielämisestä - meillä länsimaissa välillä unohdettu asia, jota kyllä jo länsimaisen filosofian perustajat Kreikassa painottivat.
Philip Martin: Zen, tie depression läpi
Omaelämänkerrallinen kuvaus siitä, miten pitkän linjan zenin harjoittaja onnistuu meditaatioharjoitusten avulla voittamaan masennuksensa. Kirjan harjoitukset näyttävät miten zen-harjoitusta voi soveltaa jokapäiväisessä elämässä. Kanja-roshin opetuspuhe referoi tätä kirjaa.
Charlotte Joko Beck: Jokapäiväinen zen
Kirja on nimensä mukaisesti teos, joka tuo zenin keskelle kiireistä arkea. Charlotte Joko Beck kertoo maanläheisellä ja mutkattomalla tavalla zenistä ja osoittaa, että zenin harjoittamiseen ei vaadita lootuksenkukkia tai temppelikelloja.
Tsai Chih Chung: Mitä on Zen, mielen vapaus
Tämä sarjakuvakirja kertoo zenistä vanhojen zen-tarinoiden kautta onnistuen siinä paljon paremmin kuin moni vakavasävyinen kirja. Sen löytää helposti kädestään, vaikka tuntisi tarinat entuudestaankin. Lukijan kannattaa itse miettiä, kuinka syvällisiä sarjakuvantekijän tarjoamat selitykset ovat.
Palava pensas

Suomalaisia tutkimuksia ja artikkeleita

...jotka linkittävät zen-buddhalaisuutta ja meille tutumpaa kulttuuria, tiedettä, filosofiaa ja uskontoa.