Helsinki Zen Center

UUTISIA

Tilojamme vuokralle

Työ/hoitohuoneessa on nyt vapaata tilaa vuokrattavaksi tiistaisin klo 08:30-17:00, vuokra 130 €/kk. Kysy vapaita tiloja ja muita hintoja sähköpostilla: , tai puhelimitse: 045 235 2871. Vuokraukset otetaan vastaan sähköpostitse. •  Lue lisää

Sensei Sangen Salo Sari Valton vieraana Ylen radio-ohjelmassa

Sensei Sangen Salo oli Sari Valton radio-ohjelmassa vieraana tiistaina 4.2.2020. Lähetys on myös jälkikäteen kuunneltavissa. •  Lue lisää

Johdantokurssi zeniin 22.2.

Lauantaina 22.2.2020 klo 10:00 - 14:45.  •  Lue lisää

Sesshin Lammilla / Sesshin in Lammi 3.-8.3.

Helsinki Zen Center järjestää viiden päivän sesshinin Lammilla Kataloisten koululla 3.-8.3.2020 sensei Sangen Salon johdolla. •  Lue lisää

Introduction to Zen in English Mar 15th

Helsinki Zen Center will be giving an introductory workshop on traditional Zen Buddhist meditation, or zazen, on Sunday, March 15th 2020, 12:00 - 16:30. The location is Kalevankatu 4, Helsinki. •  Lue lisää

Harjoittaminen Zen Centerissä

Ohjattua zazenia on ympäri vuoden. Lisäksi tarjolla on resitaatiota, opetuspuheita, seremonioita ja henkilökohtaista ohjausta. Sekä tietenkin juhlia. Zengården Ruotsissa tarjoaa intensiivisiä retriittejä (sesshin) sekä rauhoittavaa luostariarkea.

Alttari

Ohjattu zazen

Toimintamme keskeisin muoto on järjestää ohjattua zazenia. Zazeniin osallistuminen edellyttää, että olet käynyt johdantokurssin tai harjoittanut zazenia jossain toisessa zenryhmässä.

Muodollinen zazen-harjoitus kulkee perinteisen, vuosisatojen kuluessa hyväksi havaitun kaavan mukaan. Zazenin aluista ja lopuista ilmoitetaan erilaisilla soittimilla, inkhin-kellolla ja puukapuloilla. Harjoituksen lopuksi resitoidaan neljä valaa ja tehdään kolme kumarrusta.

Zazenin aikana istutaan liikehtimättä. Esimerkiksi huonoksi painunutta ryhtiä voi korjata, mutta jalkojen asentoa ei ole tarkoitus vaihtaa. Opetuspuheen aikana voi vaihtaa asentoa muutaman kerran, kunhan ei häiritse muita.

Hiljaisuus zendossa alkaa 30 minuuttia ennen zazenin alkua, minkä jälkeen puhutaan vain kuiskaamalla eteisessä. Ovi menee kiinni 5 minuuttia ennen zazenin alkua, eikä myöhästyneitä käydä päästämässä erikseen sisään. Viikko-ohjelmasta näet minkä pituisia harjoituksia on tarjolla.

Zazenin jälkeen on tarjolla teetä. Teehetkillä zazenin jälkeen käydään usein antoisia keskusteluita.

Zazenkai

Zazenkai eli kokopäivänmeditaatio järjestetään useimmiten sunnuntaisin, klo 12:00 - 19:00. Pidempi istuminen tekee matkan zendoon mielekkääksi myös kaukana asuville.

Retriitti

Retriitti tarjoaa tilaisuuden harjoittaa kokonainen viikonloppu opettajan johdolla ja poissa arkirutiineista. Tämä on arvokas tilaisuus käydä dokusanissa (henkilökohtainen keskustelu zenopettajan kanssa). Retriittejä järjestetään pari kertaa vuodessa.

Retriitin jälkeen

Sesshin

Sesshin tarkoittaa suomeksi "yhdistää mieli". Se on intensiivinen, tyypillisesti 4 tai 7 päivää kestävä zenmeditaatioretriitti. Karu ja tarkoituksenmukainen päiväjärjestys on kehittynyt vuosisatojen kuluessa. Herätys on 4:15 aamulla. Ohjattua zazenia on noin 9 tuntia päivässä.

Retriitillä

Sesshin on tärkeä tilaisuus zeniä harjoittavalle. Siellä saa henkilökohtaista opetusta samaan aikaan kun meditaatio on intensiivisintä. Dokusan, kahdenkeskinen keskustelu opettajan kanssa, on mahdollista useita kertoja päivässä. Tavallista elämää viettävälle sesshin on mahdollisuus päästä hetkeksi harjoittamaan luostarinomaiseen ympäristöön, jollaisessa zenharjoitus on aikoinaan kehittynyt.

Kun haluat tietää tarkemmin sesshineistä, kysy ohjaajilta sekä muilta kokeneemmilta. Sesshinit näkyvät aikataulussa ja hakulomake löytyy Samfundetin jäsensivuilla.

Sesshinavustus tukee vähävaraisten harjoittajien sesshineillä ja retriitillä käyntiä.

  • Yhdistys voi maksaa puolet sesshinin tai retriitin osallistumismaksusta
  • Samalle henkilölle annetaan avustusta enintään kaksi kertaa vuodessa
  • Kirjalliset hakemukset käsittelee Helsinki Zen Centerin hallitus
  • Ensimmäistä sesshiniä tai retriittiä varten annetaan tukea vain erityistapauksissa
  • Lisätietoja hallituksen jäseniltä

Dokusan ja daisan - henkilökohtainen ohjaus

Zentraditio perustuu henkilökohtaiseen opetukseen. Perinteinen opetustilanne on dokusan, kahdenkeskinen kohtaaminen opettajan kanssa. Dokusaniin on mahdollista päästä Zengårdenissa taikka opettajien vieraillessa Suomessa.

Daisan on kahdenkeskinen keskustelu kokeneen ohjaajan kanssa. Daisan-ajat näkyvät aikataulussa.

Resitaatio

Resitaatio on meditaation muoto, jonka voiman jokainen laulunharrastaja tunnistaa. Sunnuntain resitaatio kestää noin 15 minuuttia ja siihen kuuluu keskeisiä zenbuddhalaisia tekstejä.

Opetuspuheet ja dharma-keskustelu

Opetuspuheita on tarjolla zazenkaissa, retriiteillä ja joskus iltazazenissakin. Ne valottavat zen-tradition näkökulmaa elämän ilmöihin. Usein teemana on buddhalaisuuden keskeisiä opetuksia, mutta mikä tahansa inhimillisesti merkittävä aihe on mahdollinen. Puheita pitävät kokeneet harjoittajat. Opettajan opetuspuhetta kutsutaan nimellä teisho.

Sante Sensei

Dharmakeskustelu alkaa lyhyellä alustuksella valitusta teemasta, jonka jälkeen sana on vapaa. Keskustelua ohjaa kokenut ohjaaja, sillä esille saattaa nousta vaativiakin kysymyksiä.

Seremoniat

Buddhalaisen tradition näkökulmasta tärkeimmät seremoniat ovat hautajaisseremonia sekä jukai, jossa muodollisesti liitytään buddhalaiseen traditioon.

Harjoittajia varten järjestämme katumusseremonioita ja muistoseremonioita. Avustusseremonia järjestetään kun sille on tarvetta. Uudenvuoden vastaanottoon liittyy perinteinen kodinpuhdistusseremonia.

Pyydettäessä järjestämme myös elämänkaaren siirtymäriittejä, kuten hääseremonia ja nimenanto. Hääseremoniamme tekstiä on kehuttu kauniiksi.

Zen-häät